Rakousko

Tradice popíjení kávy je v Rakousku velmi silná a dlouhá, do r. 1730 měla Vídeň více než tři desítky kaváren.

Rakousko

Vídeňskou kuchyni proslavily Vídeňský řízek, guláš a samozřejmě Sachrův dort.

Značka Podravka, leader v segmentu univerzálního koření, obohacuje svou vynikající chutí rakouskou kuchyni. Kromě Podravka přísady do jídel, jsou nejznámějšími výrobky Podraka Fix, Ajvar a zeleninové přílohy, polévky, masové konzervy…

Podravka d.d.

Ante Starčevića 32
48000 Koprivnica
Chorvatsko

Kontaktní osoba:
Dejan Ištvaković, Key account manager
tel: +385 48 653 123


Distributor:

Kreis Industriehandel GmbH,
Amraser-See-Strasse 56,
6020 Innsbruck
Rakousko

info@kreis.co.at

Geografická poloha

Rakousko se rozkládá v jižní části střední Evropy na rozloze 83 857 km2.

Hlavní město je Vídeň a další větší města Graz, Linz, Salzburg a Innsbruck.

Rakousko je převážně hornatá alpská země, částečně s pahorkatinami a nížinami. Klima je kontinentální a horské. Největší řeky jsou Dunaj, Inn, Dráva a Mura.

Obyvatelé jsou Rakušané, Slováci, Češi, Italové, Slovinci a gradišćanští Chorvaté.

Pěstuje se zde obilí, brambory, víno, zelenina a ovoce a chová se dobytek, drůbež a včely.

Historické vlivy

Kromě četných podobností s německou kuchyní jsou v rakouské kuchyni také vlivy různých etnických skupin, a během dlouhého období Rakousko-Uherské monarchie, kdy se posouvaly hranice různými směry, měnily se také způsoby přípravy jídel.

Takže je v této kuchyni možno rozpoznat znaky německé, švýcarské, maďarské, turecké, slovinské, chorvatské, francouzské, španělské, nizozemské, italské, srbské i židovské kuchyně.

Charakteristiky kuchyně

Typické rakouské speciality se liší podle oblastí, historického vlivu, zeměpisné polohy a převážně pěstovaných surovin. Například kuchyně Burgenlandu je podmíněna nížinnou topografií, tradicionální kuchyní gradišćanských Chorvatů a blízkostí Maďarska. Množství čerstvého ovoce a otevřený chov drůbeže inspirovaly obyvatele k přípravě jídel jako Burgenländisches Erdbeerkoch (desert s jahodami) a Burgenländische Gänseleber (husí játra s cibulí).

Oblasti Kärnten a Steiermark mají blíže k vnitrozemní kuchyni s vlivy kuchyní italské, maďarské a zemí bývalé Jugoslávie. V těchto oblastech je oblíbena šunka a ovoce a zelenina, kterým se daří v mírnějším podnebí. Steirisches Verhackert's (nakrájený špek s česnekem a dýňovým olejem intenzivní chuti) a Steirisches Poulard (kuře nadívané bylinkami), to jsou hlavní speciality těchto oblastí.regions.

Rakousko je převážně hornatá alpská země, částečně s pahorkatinami a nížinami.

V kuchyni oblasti Niederösterreich (Dolní Rakousko) se projevují dlouhodobé historické styky se Středním východem, takže se kuchyně, založení na orientální, může chlubit specialitami jako Serviettenknödel mit Semmelkren (vařené knedlíčky s křenovou omáčkou a strouhankou) a Gezogener Apfelstrudel (jablkový závin).

Oberösterreich (Horní Rakousko) a oblasti podél hranice s Německem a Českem mají kulinářskou klasiku Linzer Torte, nebo stejně oblíbené Salzburger Nockerln (sněhové pusinky s vanilkovým cukrem).

Ve specialitách Tyrolska a Vorarlbergu (chladné zalesněné oblasti) jsou suroviny, specifické pro tyto oblasti a zahrnují i tradiční dovozy z Itálie a Švýcarska. Nejznámější jídla jsou: Tiroler Leber mit Polenta (hovězí játra s cibulí, špekem, kapary, citronovou šťávou a bílým vínem, podávané s palentou), Gröstl (restovaná cibule s bramborem) a Schlutzkrapfen (těstoviny, plněné špenátem a přelité rozpuštěným máslem a parmazánem).

Díky bohaté a dynamické historii je vídeňská kuchyně zvlášť zajímavá. Vládnoucí Habsburkové dlouhodobě rozšiřovali svoji vládu na státy různých kultur, a tím  přijali i různé suroviny a způsoby přípravy jídel. Vídeňskou  kuchyni proslavily Wiener Schnitzel (vídeňský řízek), Parmesanschöberlsuppe (polévka s knedlíčky z parmazánu), Fiaker Gulasch (podobný maďarskému guláši) a Sacher Torte (známý "sacher" s meruňkovým džemem a čokoládovou polevou).

Typické rakouské menu znamená 2 až 7 chodů - v závislosti na příležitosti. Obvykle se začíná předkrmem (Vorspeise), pak je na řadě polévka (Suppe), hlavní jídlo (Hauptspeise) s několika přílohami (Beilagen), a končí se desertem - koláčem (Kuchen) nebo dortem (Torte). K chutnému jídlu Rakušané rádi pijí pivo, víno nebo nasládlý sekt.

Tradice popíjení kávy je v Rakousku velmi silná a dlouhá, do r. 1730  měla Vídeň již tři desítky kaváren. Nejznímější jména jsou Meinl Kaffee a Eduscho, nejoblíbenější druh Mocca, a přidává se k ní mléko, šlehačka, cukr, čokoláda a různé druhy alkoholu.

Fast Facts

  • Rozloha: 83 858 km2
  • Počet obyvatel: 8 210 281
  • Hlavní město: Vídeň
  • Úřední jazyk: němčina
  • Měna: euro
  • Náboženství: římskokatolická
  • Klima: mírné kontinentální  
  • Člen EU: Ano
  • Nakupování: lyžařská výzbroj a výstroj, káva, cukroví, ruční práce, porcelán