Makedonie

V Makedonii si užijete každý den. Ochutnejte nejen gravče na tavče , ale i turli, tarator, čomlek, kačkaval, Bozu, a to jsme ještě ani nezačali. Výrobky Podravka jsou na makedonském trhu přítomny již více než dvacet let.

Makedonie

DTU Podravka d.o.o.e.l. byla v Makedonii založena v roce 1992. Od tohoto roku se zaměstnanci společnosti podílejí na prodeji široké nabídky výrobků značky Podravka na makedonském trhu.

Nejžádanějšími výrobky jsou: Vegeta, Fant na guláš a dušené maso, kuřecí polévka s nudlemi, paprikáš, Talianette, Čokolino, Lino cereálie, šípkový džem, Kviki preclíky, pudingy Dolcela, sterilovaný hrášek, Eva sardinky a tuňák, paštiky a dušené hovězí.

Eva, zdraví prospěšné a chutné výrobky z ryb nabízí široký výběr rybích konzerv: sardinky v olivovém oleji, v rostlinném oleji, s citrónem, pikant, se zeleninou v rajské omáčce a v rajské omáčce, filety z tuňáka v olivovém a roslinném oleji, tuňák kousky v rostlinném oleji a filety z makrely v rostlinném oleji a se zeleninou v omáčce.

Po dvaceti letech působení na trhu se neustále snažíme rožšiřovat portfolio našich výrobků.

Podravka d.o.o.e.l.

Multifunctional Zone Ćojlija
Street 9 No.4
1043 Petrovec - Skopje
Makedonie

tel: +389 2 2650 134
fax: +389 2 2650 134
e-mail: info@podravka.com.mk

Kontaktní osoby:

Igor Manjić, Ředitel pobočky
Mislav Matijević, Marketing manager
Ivica Saralievski, Obchodní ředitel

Geografická poloha

Makedonie se nachází na jihovýchodě Evropy. Sdílí společné hranice se Srbskem, Albánií a Bulharskem. Hlavním městem je Skopje. Nejdelší řekou je Vardar. Makedonie je převážně hornatá s hlubokými koryty řek, lesy, pastvinami a úrodnou půdou. Přírodní krásy dělají z Makedonie oblíbenou turistickou destinaci.

Historické vlivy

Bouřlivá makedonská historie se datuje už od období antiky, s obdobím největšího rozkvětu během vlády Filipa II. Makedonského v 6. století před Kristem. Po porážce, kterou makedonská armáda utrpěla během vlády Alexandra Velkého, se Makedonie dostala pod římskou nadvládu. Ve středověku se Makedonie dusila pod nadvládou Turků. Balkánské války byly klíčovým zlomovým momentem v historii země.

Po první světové válce se Makedonie stala součástí Království Srbů, Chorvatů a Slovinců, které bylo později přejmenováno na Jugoslávské království a nakonec na Jugoslávskou socialistickou federativní republiku, kterého bylo součástí až do 17. 11. 1991, kdy Makedonie získala nezávislost.

Charakteristika kuchyně

Makedonská kuchyně odráží řecký, srbský, albánský a turecký vliv a spojuje v sobě to nejlepší z nich. Určitý vliv měly i kuchyně Středomoří a Maďarska. Klimatické podmínky vhodné na pěstování ovoce, zeleniny, bylinek a úrodná půda měst Palagonia, Tikveša, Ovče Polje a údolí Skopje, vytvořili kuchyni skrz naskrz bohatou, různorodou a gurmánsky kvalitní. Nejlepší jablka pocházejí z regionu Prespa a Polog. Tikveš je rájem červeného melounu, hroznů, rajčat, chilli papriček, fazoli tetovac najdete na každém rohu. Neuvěřitelné kombinace ingrediencí, z nichž většina pochází z domácích zdrojů, výjimečné recepty a makedonská mentalita jsou základem obrovského množství neodolatelných pokrmů. Pusťme se do nich!

Tradiční pokrmy

Aleva paprika, červená, sladká a pálivá mletá paprika – to jsou ingredience, bez kterých si makedonskou kuchyni ani neumíme představit. Stejně tomu je i u zmiňované fazoli tetovac. Gurmáni přísahají, že gravče na tavče se dají přirovnat k lanýžům, ústřicím či kaviáru, a že právě kvalita použité fazole dává tomuto pokrmu charakteristickou chuť. Předpokládejme, že kvalita vaší fazole je vyhovující a jediné, co ještě musíte udělat je rozpálit pánev a připravit si nádobu na pečení, protože tento pokrm se po smažení ještě dopéká v troubě. Lutenica, která obsahuje papriku, baklažán a chilli, se konzumuje místo salátu nebo jako příloha ke grilovanému jídlu a má významné postavení v Makedonské kuchyni.

Výrobky z mléka jsou díky početným pastvinám a čerstvému vzduchu, který zvířata dýchají až nepopsatelně dobré. Kysané mléko, jogurt a kačkaval – specifický žlutý sýr vyrobený z ovčího nebo kravského mléka jsou jen zlomkem tradičních mlékárenských výrobků. Makedonská pogača se připravuje z ovčího sýra a podává se s kyselým ovčím mlékem.

Turli je pokrm vyrobený z jehněčího masa s baklažánem, paprikou, rajčaty a brambory. Tarator se může podávat jako studená polévka nebo tekutý salát a jeho hlavní přísadou jsou čerstvé okurky. Téměř stejná jídla se podávají v Bulharsku, Turecku, Iránu a Albánii. Čomlek je další z makedonských specialit, která se připravuje z telecího masa a podle původního receptu - vařením v hliněné nádobě.

Nemyslete si, že na makedonském stole nenajdete ryby. Jen tak na okraj jmenujme pstruha (v Ohride je zákonem chráněný), belvicu úhoře.

Sarma se v Makedonii balí do mladých listů vinné révy. Plněná paprika musaka jsou tradicí, stejně jako v každé zemi, která je ovlivněná balkánsko-orientální kuchyní. Na to, abychom vám poradili, jaké jídlo můžete očekávat v Makedonii, stačí poradit, abyste svůj den začali burekem se sýrem, masem nebo špenátem, popř. s pita pastrmalija, koláčem připraveným ze sušené beraniny a vepřového masa s kyselým mlékem nebo jogurtem. Zbytek dne prožijte dle vaší fantazie…

Baklava je v Makedonii neodolatelná a její tajemství spočívá v tenoučkých vrstvách těsta, mezi které se přidávají pomleté vlašské ořechy, lískové oříšky nebo mandle. Dalším ze sladkých dezertů je halva nebo alva, orientální dezert připravený z pšeničné mouky, tuku, medu nebo cukru a sezamu.

Pro Makedonii je také typická Boza. Dozvěděli jsme se, že tradiční recept obsahuje neprosátou žlutou kukuřičnou mouku, cukr a kvasnice. Určitě vyzkoušejte kávu turli, ale po takto bohaté hostině asi raději sáhněte po mastici.  Když budete mít opravdu štěstí, bude to po domácku vyrobená mastica ze Strumice.

Seznam specialit:

  • Kyselé mléko, jogurt, kaškaval, ovčí a kravský tvaroh
  • Sarma, musaka
  • Tarator, turli, čomlek, pastrmalija
  • Burek
  • Šopský salát
  • Gravče na tavče
  • Škembe čorba
  • Ohrid pstruh
  • Popara
  • Pastrmajlija
  • Bilki
  • Lutenica
  • Halva, med, baklava
  • Víno: T’ga za jug, Traminec,
  • Pálenka: lozovača, slovača
  • Mastica
  • Pivo: Skopsko, Bitolsko
  • Boza
  • Minerální voda

Tipy

  • Domácí jídlo, vynikající vína a pálenky, staré řemesla a suvenýry (šperky z perel z Ohridu)
  • Více než 1000 kláštorů, bazilik, kaplí a dalších náboženských objektů
  • Exkurze vinohradů v Tikveši spojená s ochutnávkou vín

Musíte navštívit:

  • Bitola
  • Prilep
  • Šar Planina (rodný kraj Šarplaninaca – makedonského ovčáčkého psa)
  • Nejznámější lyžařské středisko - Popova Šapka
  • Ohrid (turistické středisko)
  • Všechna tři makedonská jazera: Ohridsko, Prespansko a Dorjansko
  • Gevgelija
  • Pelister
  • Brajčino na úpatí hory Babe, který je zaznamenán i na mapě ekoturistiky

 

Přestože to zní jako klišé, nemůžeme nevzpomenout: "Nasmevni se, ne beri gajle, namigni mi, ajde nazdravje, Skopje!" Skopje je kulturní, obchodní a turistické centrum Makedonie s nočními kluby, restauracemi, divadly a dalšími možnostmi kulturního vyžití.