Lotyšsko

Lotyšská kuchyně je ovlivněná kuchyněmi okolních zemí, ale především také německou, švédskou a ruskou. Drsné podnebí a nevalná kvalita půdy nutila Lotyše tvrdě pracovat, aby si zajistili obživu.

Lotyšsko

Otevřením pobočky v Rize se Podravka dostala ke svým zákazníkům v Lotyšsku a zároveň i na trhy pobaltských zemí. V současnosti jsou nejprodávanějšími výrobky Podravky na lotyšském trhu Podravka přísada, Podravka mixy a polévky.

V roce 2010 získala Podravka přísada v Lotyšsku ocenění Výrobek roku 2010.

Podravka d.d.

P. Brieža
LV-1045 Riga
Lotyšsko

Kontaktní osoba:
Pavel Karandej, Ředitel pobočky
tel: +371 67336 591
fax: +371 67336 594

Centrála Podravka d.d.

Ante Starčevića 32
48000 Koprivnica
Chorvatsko

Kontaktní osoba:
Kristijan Sabo, Výkonný ředitel pro vých. Evropu
tel: +385 48 651 567
mob: +371 29 131 565

Geografická poloha

Lotyšsko je evropská pobaltská země. Hraničí na severu s Estonskem, na východě s Ruskem, na jihu s Litvou a Běloruskem. Na severu ho od Švédska odděluje Baltské moře. Má velmi výhodnou polohu na křižovatce mezi jihem a severem a mezi Baltským mořem a východem. Lotyšská ekonomika je do značné míry ovlivněná právě Baltským mořem. Lotyšsko je převážně rovinatá země. Hlavním městem je Riga.

Historické vlivy

Území Lotyška se začalo osídlovat okolo roku 9000 př. n. l. Lotyšské pobřeží bylo v Evropě dobře známé díky nalezišti jantarů. Ve 12. století se utvářely první státy, které se dostaly pod německou nadvládu ve 13. století. V 15. století převzalo nad větší částí území nadvládu Polsko a v 17. století převzalo Švédsko část Lotyšska v podobě, v jaké jej známe dnes.

V roce 1918 získalo Lotyšsko nezávislost, ale ne na dlouhou dobu. Na začátku 2. světové války se dostalo pod Sovětský svaz a až 21. srpna 1991 získalo opět svou nezávislost. Od 1. května 2004 je Lotyšsko členem Evropské unie.

Charakteristika kuchyně

Obživa byla v Lotyšsku kvůli krutým klimatickým podmínkám mimořádně náročná, proto potřebovali bohatou a kalorickou stravu.

Lotyšská kuchyně je ovlivněná kuchyněmi okolních zemí, ale především také německou, švédskou a ruskou.

V lotyšské kuchyni najdete především zemědělské produkty, maso, ale vzhledem k poloze u Baltského moře, samozřejmě i ryby.

Lotyši se spoléhají na místní suroviny: pšenici, ječmen, brambory, cibuli, zelí a vejce. Koření se používá minimálně. První místo na lotyšském stole patří chlebu.

Tradiční pokrmy

Klasická lotyšská snídaně se skládá ze sendviče se sýrem, klobás, kyselých okurků a další nakládané zeleniny. Dále se servírují smažená nebo vařená vajíčka. Mnoho Lotyšů si ke snídani dává mléko, kávu nebo čaj.

Hlavní částí dne je oběd, který by měl být teplý. Typickými pokrmy jsou:

  • Masová a rybí polévka
  • Smažené maso – steak, kuřecí, vepřové atd.
  • Ryby (losos, pstruh, treska)
  • Brambory (vařené, opékané, pečené)
  • Rýže
  • Saláty (např. bramborový)
  • Piragi.

Pokrmy se často servírují se zakysanou smetanou. Dezerty jsou neoddělitelnou součástí pokrmů: mléčné výrobky a ovoce, koláče se želé a další. Oběd je zároveň i čas pro oblíbený nápoj: mléko, čaj, kávu nebo ovocný džus.

Večeře se obvykle připravuje po návratu rodiny z práce. Stejně jako oběd, i tradiční večeře bývá teplá nebo rychlá a moderní. Mnozí lidé z důvodu nedostatku času sahají po mražených polotovarech, pizze, sedvičích nebo pekárenských produktech.

Nápoje

V Lotyšsku se během dne nejčastěji pije káva, čaj, ovocné džusy a pramenitá voda. Nejtradičnějším a stále populárním nápojem je mléčný nápoj zvaný rugušpiens, dále kefír a kvas. Lotyši milují pivo, nejoblíbenějšími domácími pivovary jsou: Užvas, Aldaris, Bauskas, Cesu, Tervetes a Lačpleša. V oblíbených alkoholických nápojích hned za pivem následuje vodka.

Zajímavosti

  • Navštivte hlavní trh v Rize – jedno z nejstarších a největších tržišť v Evropě.
  • 80 % světových zásob janataru se nachází v oblasti Baltského moře. Proto pokud toužíte po jantaru, kupte si ho v Rize.
  • V Lotyšsku se nachází Kuldiga, nejširší vodopád v Evropě, široký 240 m.
  • Tisíce jezer a řek nabízí široké možnosti rekreace – od pohodlného plachtění až po rafting. Výlety lodí trvají obvykle 1 – 7 dní, ale mohou samozřejmě trvat i déle.
  • Lotyšsko nabízí ubytování ve venkovských domech, kempech, nájemních domech, v čisté  přírodě s nejvyšším stupněm ochrany přírody. Hosté si mohou vychutnat jídlo v bio kvalitě, výlety do přírody, pozorovat divoká zvířata atd.