Kazachstán

Kazachstánské spotřebitele si obzvláště získaly Podravka polévky a Podravka přísady do jídel. V kuchyni Kazachstánu jsou velmi populární různé variace uštipalka – drobné pečivo, které se vaří v páře nebo používá jako základ jídel, preferovaný způsob přípravy masa je vaření celých velkých kusů.

Kazachstán

Distributor v Kazachstánu:

Prima Distribution Ltd.

050057, Kazachstán, Almaty,
53 a Mynbayev Str, office 25.

tel: +7 727 250 1457,
fax: +7 727 250 1920

Kontaktní osoba:
Aleksandar Yershov
tel: +727 250 1456
tel/fax: +727 250 1920
mob: +7 777 779 9569

Centrála
Podravka d.d.
Ante Starčevića 32
48000 Koprivnica
Chorvatsko

Kontaktní osoba:
Kristijan Sabo, Výkonný ředitel Sektoru IE
tel: +385 48 651 567
fax: +385 48 220 587

Výrobky Podravka jsou v tomto regionu zastoupeny již od 30. let.  Kazachstánské spotřebitele si zejména získaly Podravka polévky a také výrobky z kategorie univerzálních i speciálních přísad do jídel.

Gastronomie Kazachstánu je založena na kuchyni soustředící se na skopové a koňské maso a na různé mléčné výrobky. Obyvatelé Kazachstánu (Turci islámského vyznání žijící v regionu Kazachstánu) po století chovali ovce, velbloudy a koně, a byli na nich závislí v dopravě, odívání i stravování. Kočovný způsob života měl nepříznivý vliv na přípravu hlavních pokrmů, které se připravují. Kuchařské techniky se například zaměřují na dlouhodobé uchovávání potravin: solením a sušením. Místní mají také tendenci konzumovat kyselé mléko, které se při kočovném způsobu života snáze uchovává.

Maso je povinnou složkou pokrmů a přednostní způsob přípravy je vaření celých kusů.

V průběhu historie Kazaši požívali koňské maso, které bylo až do porážky krmeno suchým krmivem. Besbarmak je nejpopulárnější kazašský pokrm z vařeného koňského či skopového masa. Říká se mu také „chod pro pět prstů“, protože se jí bez příborů. Jako příloha se nabízí vařené těstoviny a masová polévka (shorpa) a podávají se v tradičních miskách kese. Během historie byly velmi populární různé speciality s koňským masem (čerstvým a uzeným) a jeden z pokrmů, který se zachoval až do dnešních dnů je také palaw – smažené maso, mrkev s cibulí a česnekem se přidávají do rýže a pak se dohromady vaří.

S čajem se podává chléb nasáklý rozpuštěným tukem, ke kterému se přidává cukr. Při zabijačce se připravují různé klobásy a lovci a cestovatele si oblíbili kebab – je to maso na tyčce připravené na otevřeném ohni.

Mezi Kazachy jsou v závislosti na ročním období oblíbené i mléčné výrobky vyrobené z vařeného mléka (sut), různé druhy kyselého mléka podávaného s čajem, několik druhů sýrů.

V kazašské kuchyni jsou poměrně populární různé druhy koblih (baursak, manti, tandyr-nan), které se připravují na páře nebo na vývarech.

Pokud se jedná o nápoje, mezi nejoblíbenější patří kumys, fermentované kobylí mléko, shubat, camille mléko, následované kravským a ovčím mlékem a všemi mlékárenskými výrobky. Mléko všech druhů se podává k hlavnímu chodu a jídlo tradičně končí kumysem nebo čajem. Dnes se na konci jídla obvykle servíruje černý čaj (podávaný s mlékem).

Tradiční moučníky jsou: baursak (lívanečky z kynutého těsta), chack-chack (tyčinky z kynutého těsta se sladkým nebo ovocným sirupem) a zhent (zákusek vyrobený z prosa, čerstvého sýra a rozinek).