Jižní Amerika

Kulinářství Jižní Ameriky je pod vlivem amerických domorodců, ale i s velkým vlivem afrických, evropských a asijských kuchyní. Přes velké množství rozlišností má kuchyně Jižní Ameriky i společné znaky.

Jižní Amerika

Přes velké množství rozlišností má kuchyně Jižní Ameriky i společné znaky. Jídla jsou na bázi kukuřice a brambor, z velké části se také konzumují obilniny, rýže, tortilly, různé druhy luštěnin, kořenová zelenina, plody ořechů a semena.

Podravka International USA Inc.

Centrála

Podravka d.d.
Ante Starčevića 32
48000 Koprivnica
Chorvatsko

Kontaktní osoba:
Vedran Kelek, Ředitel sektoru nového trhu

e-mail: vedran.kelek@podravka.ae

Geografická poloha

Většina Jižní Ameriky se nachází v tropickém pásmu. Nachází se mezi Tichým oceánem na západě, Atlantským oceánem na severu a na východě a Severní Amerikou na jihozápadě. Rozloha Jižní Ameriky je 17.840.000 km2 a svůj domov v ní má, podle údajů z roku 2005, 371.000.000 obyvatel ve 12 zemích.

Jižní Ameriku se severem spojuje Panamský průplav. Jižní Amerika je domovinou impozantní řeky Amazonky, pohoří Andy, pouště Ataka, amazonského deštného pralesa a dalších přírodních zajímavostí.

Historické vlivy

Nejstarší známí obyvatelé Jižní Ameriky jsou Valdivi (Valdivianos) na jihovýchodním pobřeží Ekvádoru. V roce 1494 Portugalci a Španělé objevili novou zemi, Jižní Ameriku, a rozdělili si ji mezi sebou. Dobyvatelé v polovině 16. století neúprosně využívali přírodní zdroje i obyvatele Jižní Ameriky. Politické a hospodářské důvody přivedly otroky z Afriky, kteří byli spolu s původními obyvateli využíváni jako dělníci na cukrových plantážích a v dolech.

Nepřátelství mezi koloniální Evropou, původním obyvatelstvem a uprchlými otroky eskalovalo až do 19. století, kdy, s několika výjimkami, získali svobodu. Dvacáté století poznamenala studená válka, vnitřní nepokoje a zadluženost. Na Třetím jihoamerickém summitu konaném na konci roku 2004 představitelé 12 jihoamerických zemí oznámili svůj záměr založit po vzoru Evropské unie sdružení jihoamerických zemí. Některé náznaky a pozorování ukazují, že by se tak mohlo stát v roce 2019.

Historické vlivy

Jihoamerická kuchyně je pod vlivem původních Američanů, ale lze pozorovat i známky afrického, evropského a asijského vlivu.

Jižní Amerika je domovinou brambor, rajčat, fazolí a dalších cenných potravin, bez kterých bychom si moderní světovou kuchyni nemohli ani představit. Brambory, chilli a luštěniny se pěstují na rovinách podél Amazonky. Po staletí byl znám také maniok, který zůstal základem jihoamerické stravy.

Existují dvě části Jižní Ameriky bohaté na potraviny: údolí Amazonky a pobřežní oblasti Tichého oceánu, které zásobují obyvatelstvo plody moře.

Kuchyně Jižní Ameriky je plná různých regionálních variací, ale existuje tam také několik společných rysů. Pokrmy jsou založeny na kukuřici a bramborech, ale také na pšenici, rýži, tortille, různých druzích fazolí, kořenové zelenině, ořeších a semenech. Jídla obsahují hlavně místní zeleninu, ovoce a koření a nezbytné pálivé koření, například chilli.

Jižní Amerika je země rozdílů, které se živě odráží i v její kuchyni.

Argentina

Spolu se španělskými, francouzskými a italskými vlivy se argentinská kuchyně poněkud liší od ostatních jihoamerických kuchyní. V argentinské kuchyni existují dva základní trendy – městský pod vlivem globalizace a ten druhý je venkovský a tradiční.

Argentina je jedním z největších producentů potravin na světě. Na čelních místech seznamu jsou hovězí maso, pšenice, kukuřice a luštěniny.

Nezbytným doplňkem u stolu je chléb z bílé mouky, typické argentinské pokrmy představují dulce de leche, empanada. Grilované maso, asado (grilované steaky), tvoří součást argentinské kuchařského dědictví, společně s chorizom, což je vepřová klobása, morcillamma (jelito) a jinými z specialitami z masa.

Steak a chorizem se často podávají s chimichurri, což je omáčka s bylinným kořením a chilli. Každý večírek a piknik po celé Argentině okoření empanadas s masem, sýrem, kukuřicí a jinými náplněmi.

Důležitou součástí argentinské kuchyně jsou zelenina a saláty. Vysoko na žebříčku argentinských potravin jsou brambory, rajčata, cibule, hlávkový salát, lilek a cuketa.

Národní nápoj v Argentině je yerba mate a velmi populární jsou také víno, čaj a káva.

Chile

Původní chilská kuchyně byla ovlivněna především příchodem Španělů v 16. století. Své stopy na chilské kuchyni zanechala další evropská kolonizace, především Italové a Němci a později Francouzi.

Dlouhá léta se pěstují a vyvážejí některé druhy ovoce a zeleniny: olivy, kukuřice – jádro stravy starověkých kultur: Mayů, Inků a Aztéků, a brambory jako hlavní složka mnoha pokrmů.

Plody moře jsou základní složkou chilské kuchyně, což není až tak překvapivé, zvážíme-li široké pobřežní oblasti a polohu země: na chilském stole nejsou vzácností tresky, krabi, ústřice, krevety, humři, úhoři, lososi, tuňák a další plody moře.

Chilská kuchyně je doprovázena poezií – jídlo bylo nekonečnou inspirací slavného chilského básníka Pabla Nerudy.

Brazílie

Brazilskou kuchyni formovaly nejen původní prvky, ale také Portugalci, Italové, Španělé, Němci, Libanonci, Japonci a další.

Nedílnou součástí severobrazilské kuchyně jsou potraviny jako arašídy, palmy, maniok, jam a další kořenová zelenina, tropické ovoce a hojnost ryb. Poněkud avantgardní výběr by zahrnoval krokodýlí maso skryté pod názvem Picadinho de Jacaré.

Obdělávatelné pobřežní údolí se rozkládá na severovýchodě vhodném pro tropické kultury, s plantážemi kakaovníků a cukrové řepy, kokosů a tropického ovoce, například manga, papáji, guavy, maracuji a ananasu. Nutné je také zmínit pokrmy z mořských plodů jako je vatapa a moqueca s palmovým olejem.

Obvyklý obraz vnitřní jihovýchodní Brazílie představují velké dobytčí ranče. Pod vlivem Indiánů, Afričanů a Portugalců se z místních surovin připravuje mnoho specialit. Hlavní potravinou jsou rýže a fazole, vepřové maso, kukuřice, maso sušené na slunci, maniok a další.

Západ Brazílie je proslavený svými prériemi a savanami a známý díky loveckému a rybářskému regionu Pantal. Typickými kulturami v regionu jsou ryby, vepřové a hovězí maso, maniok, pequi (ovoce), kukuřice a rýže.

Jih Brazílie je průmyslovým centrem země a jeho kuchyně se často považuje za typickou brazilskou kuchyni. Pod exotickými názvy se skrývají v kombinacích vepřového masa, luštěnin, rýže, kukuřice, sýra, uzenin, manioku, smažených vajec a banánů. Feijoada je brazilský národní pokrm z masa a černých fazolí. Pizza a sushi jsou součástí globální koláže, která na jihu Brazílie přerůstá hranice národních restaurací a jí se jako hlavní kulinářský proud. Výrazné použití pizzy se odráží v náplních jako jsou: džem z guavy, kuře, čokoláda, banány, skořice a doplňky: kečup a majonéza. Moqueca Capixaba je pokrm z ryb a rajčat; farofa se připravuje ze smaženého manioku s trochou vepřového masa, cibule a natvrdo uvařených vajec. Chourico je uzenina méně pikantní než chorizo a máme také slavnou polentu. Evropští usedlíci do této oblasti přinesli víno, zelí, zeleninu a mléčné výrobky.