Česká republika

Česká republika leží na území s velkým množstvím a rybníků a řek, a tak není divu, že v českých kuchyních neustále roste obliba sladkovodních ryb. Připravujeme je na několik způsobů, nejoblíbenější jsou pečené, grilované nebo smažené. Na našem trhu získaly výrobky Podravka četná ocenění v různých kategoriích.

Česká republika

Prostřednictvím rodinné firmy Lagris jsou výrobky Podravka přítomné na českém trhu již řadu let. Od roku 2002 se stal Lagris součástí skupiny Podravka. Svědomitě pracující čeští zaměstnanci se každý den starají o široké portfolio sortimentu, a to dnes a denně především prostřednictvím distribuce výrobků na českém trhu.

Nejprodávanějšími výrobky na českém trhu jsou Podravka přísada do jídel, zeleninové přílohy, kořenící směsi a výrobky značky Lagris. Původně značka, která byla založena jen pro český trh, expandovala na Slovensko a do řady zemí Evropy. V současné době nabízí širokou škálu druhů rýže: od klasické dlouhozrnné rýže, přes parboiled až po prémiové rýže basmati, jasmínovou, arborio nebo sushi. Pod značkou Lagris se skrývají i oblíbené luštěniny – čočka, fazole, hrách a bramborové přílohy (kaše, těsto, knedlíky a halušky).

V České republice získaly naše výrobky řadu ocenění v rozličných kategoriích. Prémiové rýže Lagris získaly ocenění „Volba spotřebitelů – novinka roku“ (2010) a „Obal roku“ (2010). Podravka Natura dostala v roce 2010 ocenění „Volba spotřebitelů – novinka roku“. O rok později, v roce 2011, získaly ocenění „Volba spotřebitelů – novinka roku“, „Obal roku“ a v roce 2012 cenu „Sial d´Or“ těstoviny ve varných sáčcích Lagris. Sirupy Essence získaly ocenění „Superior Taste Award“ (2012).

V roce 2014 získala již počtvrté značka Podravka prestižní ocenění Superbrands. O dva roky později se poprvé podařilo značce Lagris obdržet toto ocenění.

Podravka - Lagris a.s.

Dolní Lhota 39
763 23 Dolní Lhota u Luhačovic
Česká republika

tel: +420 577 658 111
tel:+ 420 577 658 202
e-mail:info@podravka.cz

www.podravka-prisada.cz
www.podravka.cz
www.lagris.cz
FB Česká republika

Kontaktní osoba:
Marko Vitelj, Předseda představenstva

Geografická poloha

Česká republika je umístěna ve střední Evropě, zaujímá větší část Českého masivu, části středoevropského pásma, které je složeno převážně ze žuly, ruly a krystalických břidlic. Podle státního zřízení je parlamentní republikou. Česko má rozlohu 78 866 km2 a asi 10, 2 milionů obyvatel.

Hlavním městem České republiky je Praha s více než milionem obyvatel. Administrativně se Česko dělí na 14 samosprávných krajů (Jihočeský, Jihomoravský, Karlovarský, Královehradecký, Liberecký, Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický, Plzeňský, Středočeský, Ústecký, Vysočina, Zlínský a Praha).

Charakteristiky kuchyně

Není důležité, jestli je to díky Němcům nebo Rakušanům, ale také v Česku je zvykem přidávat do jídel cukr, hlavně do salátů. Vynikající je také dušené zelí nasládlé chuti podávané třeba s pečenou kachnou.

Historické národy zanechaly stopy také v dnešní české kuchyni. Tak i dnes jíme například guláš, který přinesli Maďaři, koření, čočku a proso, které přivezli do Evropy arabští obchodníci. Velký vliv na českou kuchyni měli i Habsburkové, díky kterým nám tolik chutnají řízky a také Slováci s jejich haluškami.

Česko má mnoho řek a rybníků, takže v české kuchyni jsou hojně zastoupeny sladkovodní ryby. Kromě kapra je nejoblíbenější rybou pstruh. Ryby připravujeme na různé způsoby: vařené, pečené nebo smažené.

Knedlíky představují hlavní přílohu k mnoha českým jídlům s omáčkami. Připravují se ve více variantách: houskové, bramborové nebo se slaninou (špekové knedlíky), plní se také čerstvým ovocem (ovocné knedlíky z kynutého nebo tvarohového těsta.

Českou specialitu přestavují olomoucké tvarůžky, které nejlépe chutnají společně s chlebem, cibulí a pivem. Tvarůžky jsou malé kousky sýra, které vynikají svým silným aroma.

Fast facts

  • Za vidění určitě stojí krásná malebná příroda českých a moravských hor, koupání nebo rybolov v jihočeských rybnících, pohádkové hrady a zámky...
  • "U Zlatého tygra" je legendární staroměstská pivnice, která se proslavila také tím, že vní trávil čas spisovatel Bohumil Hrabal a zapisoval si povídky, které zde slyšel. Stálí hosté neupadli do rozpaků ani když sem Václav Havel přivedl Billa Clintona na sklenici nejlepšího českého piva.
  • Mezi české speciality řadíme sýry, klobásy, škvarky, slivovici, frgály... a další lahodné pokrmy.
  • Češi svoji kuchyni komentují způsobem dobrého vojáka Švejka a říkají: "Je těžká, náročná, ale tak dobrá."