Černá Hora

Plněné papriky, sarma, đuveč a pilav představují kulinářské umění Černé Hory a ovlivnily i kuchyně dalších balkánských zemí.

Černá Hora

Pobočka Podravka d.o.o. Podgorica byla založena v roce 2002, ale výrobky Podravka jsou součástí černohorského trhu už delší dobu.

Nejpopulárnějšími výrobky na černohorském trhu jsou: Vegeta, kuřecí polévka s nudlemi, jarní polévka, Čokolino, Dolcela šlehačka v prášku, Čokolino crunch, pasírovaná rajčata, švestková povidla, hovězí guláš a Eva sardinky v rostlinném oleji.

Podravka potvrdila svou pozici leadra na trhu v segmentu instantních polévek, dětské výživy, rybích konzerv a džemů z Černé Hory, což bylo také důvodem pro rozšíření sortimentu na trhu.

Podravka d.o.o.

Bulevar revolucije 17A
81000 Podgorica
Černá Hora

tel: +382 20 872 878
fax: +382 20 602 010
e-mail: podravkacg@t-com.me

Kontaktní osoby:
Snježana Udorović, Ředitel pobočky
Snježana Udorović, Obchodní ředitel
Sonja Zarubica Paunović, Ředitelka marketingu

Geografická poloha

Černá Hora se rozkládá na území velkém jen 13 812 km2, ale její velikost se neodráží v široké geografické a kulinářské rozmanitosti, kterou nabízí. Na jihu země se nachází Jaderské moře, na západě sousedí s Chorvatskem, na severozápadě s Bosnou a Hercegovinou a Albánií na severovýchodě. Národní kuchyně Černé Hory byla díky bohatému historicko-kulturnímu dědictví ovlivněná hlavně gastronomií střední Evropy, Rakouska, ale stejně i východní, hlavně tureckou kuchyní. Podél pobřeží se konzumují hlavně středomořská jídla a ryby připravené na domácím olivovém oleji. Mezi tradiční jídla horských částí a vnitrozemí - kačamak, popara čičvara, se řadí i krumpir ispod sača (peke) – jehněčí a pečené brambory.

Historický vliv

V 5. století se na území dnešní Černé Hory usídlili kmeny Slovanů. První oficiální zmínka o Černé Hoře se nachází v listině krále Milutina z konce 13. století. Název Černá Hora se poprvé použil k označení úzkého regionu v středověkém království Zeta. V druhé polovině 14. století se Zeta stává nezávislým feudálním státem a v roce 1496 byla Černá Hora dobyta tureckou armádou.

Díky neutuchajícímu odporu odolala Černá Hora snahám o nadvládu Osmanské říše ve válkách mezi lety 1683 a 1699. Knížectví Černá Hora bylo prohlášeno nezávislým státem v roce 1878 na Berlínském kongrese, což zahájilo zlatou epochu země. Období klidu ale netrvalo dlouho. V 19. i 20. století se tu odehrálo více válek. Černá Hora získala svou nezávislost zpět v národním referendu v roce 2006.

Charakteristika kuchyně

Nejvzácnější charakteristikou kulinářského umění Černé Hory jsou sami Černohorci. Jsou to vynikající hostitelé a jejich stůl se vždy prohýbá pod množstvím dokonale připraveného jídla. Nejlepší věc, která se vám po kulinářské stránce může přihodit, je být hostem v Černé Hoře. Je to výborná destinace pro pravé gurmety a znalce dobrého jídla, a proto je potřeba zapomenou na počítání kalorií a užívat si. Nadnárodní značky pronikají na trh Černé Hory velmi pomalu a právě díky tomu její tradiční kuchyni můžeme najít takřka v originální podobě, ovlivněnou jen nejbližšími geografickými sousedy. V Černé Hoře se jídlo vychutnává pomalu.

Abeceda tradiční kuchyně

Pokud toužíte po tradičním jídle, Černá Hora splní vaše očekávání. Doporučujeme vám objednat si, sníst nebo alespoň vyzkoušet následující:

  • Čičvara je jídlo připravené z čerstvého kajmaku a mouky, ze kterých se při míchání uvolňuje tuk. Pokud máte v plánu vykonávat těžkou fyzickou práci, čičvara vám dodá dostatek energie.
  • Čorba je v Černé Hoře připravovaná hlavně z nudlí, brambor a zeleniny a často i z vařeného masa. Doporučujeme vyzkoušet kopřivovou čorbu.
  • Jehněčí připravovaná pod „sačou“ je připravená pod kovovou pokličkou – sača, která je pokrytá žhavými uhlíky a popelem. Tento způsob přípravy zaručuje rovnoměrné propečení masa a uchování jeho vůně.
  • Jehněcí v mléku je jídlem, které se podává na důležitých oslavách. Jehněčí maso v mléku ztrácí svou intenzivní chuť a doporučujeme je všem, kteří nejsou velkými fanoušky tohoto druhu masa.
  • Japraci nebo-li Raštan (viz níže) je velmi mladé telecí, rýže, koření a uzené maso.
  • Kačamak je polenta připravená z pšenice, pohanky, ječmene nebo kukuřičné krupice podávaná se sýrem nebo kysaným mlékem.
  • Njeguški pršut (prosciutto) a klobásky (z okolí Cetinji) se vyrábějí z kvalitního masa, které si vyžaduje speciální přípravu. Udí se na dubovém dřevu po dobu několika měsíců. Njeguški pršut (prosciutto), který býval specialitou podávanou na evropských královských dvorech, si dodnes zachoval svou popularitu a podává se s tvrdým sýrem Njeguški a domáci hroznovou pálenkou – Loza. Njegušské klobásy jsou uzené stejným způsobem, což zaručuje jejich vynikající chuť.
  • Popara je jídlo připravené z kousků chleba namočených v mléku, oleji a sýru. Toto velmi chutné jídlo je zároveň velmi bohaté na kalorie.
  • Plněná paprika, sarma, đuveč a pilav - jídla, která jsou kulinářsky známá nejen jako tradiční jídla Černé Hory, ale také celého Balkánu, a proto nevyžadují další popis.
  • Raštan je jídlo připravené ze brukvovité zeleniny s bramborami a kořením.

Stolování v Černé Hoře

Vítejte! Mezta (obložená mísa) je tu podávána jako předkrm a může se skládat z: Njeguški pršut, kastradina (uzené a sušené beraní maso), hovězí košet, sušený kapr, Pevaljski sýr, Crmički sýr, kajmak z Durmitoru, Kučki sýr a olivy z Baru. Teď si dopřejte sklenku Loza, které se nalévá pomalu, ale pije rychle a s chutí.

Polévky

V Černé Hoře se můžete osvěžit vývarem – Supa, husou čorbou, anebo velmi hustou polévkou – Kaša. Vývar (kuřecí, hovězí, jehněčí) se podává před hlavním chodem, bud na oběd nebo na večeři. Osvěžující čorba (kopřivová, krémová hříbková, otkos (kosecká) čorba z černuchy seté) a husté polévky (pohanková s hříbky, hřibová, nudlová) se mohou podávat jako samostatné jídlo.

Hlavní chod

Doufám, že ještě nejste plní, protože teprve teď jsme se dostali k hlavnímu chodu. Připravte se na nezapomenutelný zážitek a vychutnejte si takové pokrmy jako jsou např.: vařené jehněčí maso (bravetina), jehněčí v mléku, kačamak, vařené krtoli (přepůlené brambory podávané s jogurtem, sýrem nebo smetanou), japraci, dušené zelené fazolky s uzenou klobásou, salámem nebo žebírky, ćufte (masové kuličky), đuveč, bramborová moussaka (s mletým masem), sarma, sataraš (na jemno nakrájená zelenina), pilava, priganica, středomořské speciality z jižního pobřeží Černé Hory: kalamáry, chobotnicový salát, tuňák a jiné mořské ryby, slávky, krevety... rybí delikatesy: sušený ukljev, uzená smuha tmavá (pochoutka), karaša, kapr, úhoř a pstruh.

V případě, že je váš hostitel fanouškem Černohorského fast foodu nebudete litovat. Můžete očekávat grilovaná jídla jako: ćevapčići, sekanou a ražničí, ale také i rybí speciality s chutí rozmarýnu, bobkového listu, česneku, petrželí, olivového oleje a domácího citronu.

Saláty

Na plný stůl v Černé Hoře neodmyslitelně patří i saláty: rajčatový, z listového salátu – často s nakrájenou jarní cibulkou, míchané saláty z papriky, zelených a červených rajčat, zelí, mrkve a jiné zeleniny, ajvar, kysané zelí nebo nakládané okurky – to jsou součásti černohorské obložené mísy Meza.

Dezerty

Po složitém a propracovaném jídle v Černé Hoře následuje bohatý výběr dezertů. Můžete si vychutnat nízkokalorické čerstvé nebo sušené ovoce či něco sofistikovanějšího, ale i kaloričtějšího s nezaměnitelnou chutí. Priganice (servírované se sýrem, džemem nebo medem), koblihy, palačinky, baklava, tulumbana, krémeš, šampita nebo strudel.

Toto všechno můžete očekávat v rámci jednoho jídla. Samozřejmě existuje i mnoho dalších černohorských specialit:

Chléb, hljeb nebo-li ljeb

V rámci stravování v Černé Hoře chléb sehrává velmi důležitou roli. Podává se takřka ke každému jídlu. Nejčastěji se setkáte s pšeničným, žitným nebo ječmenným chlebem.

Slané koláče

Slané koláče jsou neoddělitelnou součástí kuchyně Černé Hory, a to hlavně zeljanica, tedy koláč ze zelí, sirnica – se směsí sýra a vajec, krumpiruša – připravená z brambor a cibule, koturača – z domácí pšenice, uzljevka nebo izljevača – koláč bez těsta, který se připravuje pečením samotné náplně. Speciální nabídku představují slané koláče připravené z domácí pšenice a koláče sukača, jejichž výroba znamená skutečné kulinářské umění.

Nápoje

Turecká káva je rituální součástí pohoštění v Černé Hoře. Kromě turecké kávy tu můžete očekávat i espresso, minerální vodu, bozu, mezgru, hroznový a šípkový džus. Geografická poloha a podnebí poskytují Černé Hoře ideální podmínky k výrobě aromatických černohorskch pálenek. Nejznámější z nich je slivovice – Sljivovica a hroznová pálenka – Loza. Ochutnat pivo značky Nikšičko je povinností pro všechny milovníky piva. Středomořská část Černé Hory je ideální oblastí na pěstování vinné révy. Černohorská vína jsou především suchá a bohatá na tanin. Prvotřídním vínem je Vranac, které bývá srovnáváno s italským Chianti. Ostatní velmi známá vína jsou: Krstanač, Cabernet, Chardonnay – známé také jako Crmničko.

Tipy

Nezapomeňte navštívit:

  • Nejdelší pláž Ulcinj, dlouhou 13 000 m.
  • Durmitor a najvyšší vrch Bogatov luk, 2522 m.
  • Největší jezero – Skladanské jezero s rozlohou 391 km2.
  • Najhlubší kaňon Boka Kotorska.
  • Ada (Ulcinj), Sv. Stefan (Budva), NP Lovncen, NP Biogradska gora (Kolašin) a klášter Ostrog.
  • Světové přírodní a kulturní dědičství pod ochranou UNESCO, Durmitor s kaňonem řeky Tara a staré město Kotor.