Bosna a Hercegovina

Pokud navštívíte Bosnu a Hercegovinu, tak zapomeňte na dietu. Nebudete moci odolat množství rozličných nabídek, které najdete v četných restauracích a ve strategicky rozmístěných obchodech, ze kterých se line omamná vůně jídel jako jsou čevapi a burek, a z cukráren, kde vás bude vítat pohostinná, milá a rychlá obsluha.

Bosna a Hercegovina

PODRAVKA d.o.o. Sarajevo

Safeta Zajke 269
71000 Sarajevo
Bosna a Hercegovina

tel: +387 33 475 760
fax: +387 33 475 779
e-mail: ured.sarajevo@podravka.ba

Kontaktní osoby:
Igor Manjić, Ředitel společnosti
Kenan Kapo, Obchodní ředitel
Mila Zovko, Marketingový ředitel

Pobočka Široki Brijeg
Podravka d.o.o.
Varaždinska 8
88220 Široki Brijeg
Bosnia and Herzegovina

tel: +387 39 700 900
fax: +387 39 700 999
e-mail: Slavko.Tica@podravka.ba

Kontakt:
Slavko Tica, vedoucí pobočky

Pobočka Banja Luka
Podravka d.o.o.
Ul. Put srpskih branilaca 25-27
78 000 Banja Luka
Bosnia and Herzegovina

tel: +387 51 389 650
fax: +387 51 389 652
e-mail: ured.banjaluka@podravka.ba

Kontakt:
Predrag Topolovac, vedoucí pobočky

Podravka d.o.o Sarajevo v Bosně a Hercegovině byla zaregistrována v prosinci 1992. Výrobu začala v březnu 1993.

Podravka d.o.o. BiH je dodnes jednou ze společností skupiny Podravka s největším počtem zaměstnanců a podílí se na úspěšném prodeji širokého sortimentu výrobků značky Podravka na domácím trhu.

Mezi nejžádanější výrobky patří Podravka, kuřecí polévka s nudlemi, Lino Čokolino, Lino Crunch, Lino lada, pudingy Dolcela, šlehačky, Kvik gric a preclíky, rajský protlak v tubě, tomatová šťáva, jemný kečup, jemný ajvar, Lero brusinkový ledový čaj, kuřecí paštika, hovězí guláš, hovězí hašé, Studena brusinkový ledový čaj atd.

Eva, zdraví prospěšné výrobky z ryb, jsou zastoupené širokým výběrem rybích konzerv, salátů a pomazánek.

Výzkum Best Buy Award, který se uskutečnil v zemích tohoto regionu v letech 2013 a 2014 ukázal, že mezi nejúspěšnější výrobky u spotřebitelů patří Podravka sterilovaná zelenina, kompoty a hotová jídla v konzervě, Podravka přísada, pudingy Dolcela a Eva rybí konzervy.

Geografická poloha

Bosna a Hercegovina se nacházejí na Balkánském poloostrově, má rozlohu 51 129 km2. Na západě a jihu sousedí s Chorvatskem, na východě se Srbskem, s Černou Horou na jihovýchodě a jihozápadě a s Jaderským mořem na jihu. Tunel Ivan Sedlo (959 m) je situovaný mezi pohořími Bitovnje a Bjelašnica a spojuje dva velké geografické celky – více zalesněný a úrodný kraj na severu a menší, skalnatou Hercegovinu na jihu. Převládá tu převážně kontinentální podnebí.

Historické vlivy

Kulturní, náboženská a přírodní rozmanitost na tak malém území jakým je Bosna a Hercegovina, už od začátku vedla k nepokojům, ale také i k bohatsvtí a vytvořila politicky, ekonomicky a kultuně velmi specifický region. Stát Bosna byl obýván už od mladší doby kamenné. Počas jeho turbulentní historie byl ovlivněný Byzantskou říší, Maďarskem a sousedním Chorvatskem a Srbskem. V roce 1463 se Bosna dostala pod nadvládu Turků a v roce 1878 pod nadvládu Rakouska – Uherska. 28. června 1914 byl v Sarajevu zavražděný následovník trůnu František Ferdinand, co rozpoutalo první světovou válku. Na konci války a období v letech 1918 až 1941 se Bosna a Hercegovina stala součástí Království Srbů, Chorvatů a Slovinců, dříve Jugoslávského království a v roce 1943 se stává součástí Jugoslávské federativní republiky. Bosna a Hercegovina vyhlásila nezávislost v říjnu 1991 a v roce 1992 následovalo referendum o rozpadu Jugoslávie. V roce 1993 vznikl nový vojenský konflikt, který byl ukončen v roce 1995 Daytonskou dohodou. Dnes Bosna a Hercegovina skládá z dvou samostatných částí: Federace Bosna a Hercegovina a Republiky Srbské. Federace Bosna a Hercegovina je dále rozdělená do 10 kantonů/žup.

Charakteristika kuchyně

Příprava jídla a nápojů, stejně jako i potěšení, které jídlo a nápoje nabízí, se v Bosně a Hercegovině berou velmi vážně. Fast food tu neexistuje, jedinou výjimkou jsou ćevabdžinice nebo stánky s burekom, které můžeme považovat za místa k posezení ve stylu slow food. Všechny pokrmy se v Bosně a Hercegovině připravují pomalu a stejným způsobem se i vychutnávají – v dobré společnosti a při dobrém rozhovoru. Jednotlivé chody jsou bohaté a většinou je jejich hlavními ingrediencemi maso, zelenina a mléčné výrobky, přičemž je přiměřeně používáno koření. Jednotlivé jídla jsou většinou opékané a vařené a neoddělitelnou součástí gastronomického rituálu jsou dezerty, káva a silný alkoholický nápoj.

Typické ingredience

  • Zelenina: zelí, baklažán, rajčata, cuketa, zelené fazolky, pórek, paprika, brambory, okurky ...
  • Mléčné výrobky: kajmak, zakysané mléko, pavlaka (hustá zakysaná smetana) a smetana.
  • Maso: jehněčí, telecí/hovězí, beranina, vepřové maso.
  • Ryby: pstruh, kapr, sumec a jiné sladkovodní ryby.
  • Ovoce: švestky, hrušky, jablka, dula, zavařené ovocie, džemy, domácí marmeláda a jiné.

Bosenské speciality

  • Předkrmy: cicvara, popara, obložená mísa – “meza
  • Čorby (husté polévky): Begova čorba, Sarajevská čorba, Tarhana čorba, Višegrádská čorba, zeleninová čorba, Bosenský đuveč
  • Čevapčiči (grilované mleté maso): Hadjiove, šiš, kuřecí, telecí a sekaná
  • Uzené výrobky z masa: uzené maso, slanina a klobásy
  • Burek a slané pečivo: zelný, sýrový, kljukuša, olivový, bramborový
  • Sarma (zelné závitky plněné mletým masem) a sarma japrak (z vinných listů)
  • Sarataš – papriky plněné bramborami, buranija
  • Musaka: cuketa, modrý baklažán a kvrguša
  • Pečivo: bosniak, pita chléb, đevrek, kukuřičné pečivo
  • Baklava, hurmašice (sladké pečivo ve tvaru datle máčené v sladkém sirupu), tufahije (vlašskými ořechy plněné jablka), turecký med, větrníky, smetanové koláče
  • Káva – v Bosně pijete  “kafu” připravenou v džezvě s kostkou cukru a tureckým medem
  • Domácí pivo: Sarajevo, Tuzla a Nectar
  • Tvrdý alkohol: slivovice, hruškovice, pálenka z duly a hroznů, tradice pití vína je charakteristická především pre region Hercegoviny.

Káva v Bosně zrcadlí bosenskou gurmánskou mentalitu. Příprava začíná pražením a mletím. Jemně mletá káva se pak nasype do mírně zahřáté džezvy a doleje vroucí vodou. Džezva se potom umístí nad plamen, káva se míchá a postupně přivede k varu, čímž se vytvoří jemná pěna sahající až po okraj nádoby. Použitím pár kapek studené vody sediment klesne na dno. Spodek džezvy musí být širší a její tvar se zužuje směrem nahoru. Připravená káva, bosensky „kafa“ musí na chvíli stát a až potom se může přelít do tureckých šálků a podávat na speciálně tepaných podnosech spolu s růžovým nebo ořechovým tureckým medem a sklenicí pramenité vody. Samozřejmě nemůžeme zapomenout připravit jeden šále navíc pro nečekanou návštěvu.

Zajímavosti

  • Baščaršija v Sarajevu
  • Starý most v Mostaru
  • Hrad Tvrđavau v Banja Luka
  • Neum na Jadraně
  • Klášter Tvrdoš, Međugorje
  • Blagaj, pramen řeky Buna a Derviška tekija ze 16. století
  • Národní park Sutjeska
  • Jajce, tvrđava
  • Počitelj tvrđava a Staré město
  • Lyžařské strediska – Jahorina,  Bjelašnica, Vlašić,  Kupres a Blidinje
  • Travnik – rodné město držitele Nobelovy ceny Iva Andrićiča