Austrálie

Velká různorodost a bohatství potravin a jídel jsou v Austrálii odrazem rozdílů v zeměpisném smyslu.

Austrálie

Pobočka Podravka International byla založena v Austrálii v roce 1994.

Na austraském trhu jsou nejprodávanějšími výrobky Podravka Gourmet, Podravka na kuře, Podravka Delight, Podravka hovězí guláš, kuřecí paštika, masové paštiky, kuřecí polévka, Podravka polévky, Fant, Čokolino (čokoládové a ořechové), lískooříškové pomazánky Lino, povidla.

Naši věrní zákazníci v Austrálii na výrobcích Podravka oceněňují především vynikající chuť, která v kombinaci s moderními technologickými postupy vytváří nejnovější trendy na trhu. Není divu, že jeden z nejoblíbenějších výrobků Podravky - přísada do jídel je australským leader na trhu koření a univerzálních přísad.

Podravka International Pty. Ltd.

88 Carnarvon Street 
Silverwater 2128 NSW
Austrálie

tel: +61 2 9648 3000
e-mail:info@podravka.com.au
www.vegeta.com.au

Kontaktní osoby: 
Jasna Mujadžić, Ředitelka společnosti
Nataša Stanič Mitsios, Ředitelka marketingu

Centrála
Podravka d.d.
Andrije Hebranga 34
10000 Zagreb
Chorvatsko

Kontaktní osoba:
Dalibor Toth, Vedoucí skupiny trhu
tel: +385 48 651 556

Geografická poloha

Austrálie se leží mezi 10° až 45° jižní zeměpisní šířky a 113° a 115° východní zeměpisné délky. Zahrnuje kontinent Austrálii a ostrov Tasmánii a řadu ostrůvků kolem pevniny.

Ze tří stran Austrálii obklopují velké plochy Tichého (na východě) a Indického oceánu (na jihu a západě). Pouze na severní straně je řadou ostrůvků částečně spojena s Asií.

Díky přirozené izolovanosti, tj. vzdálenosti od ostatních kontinentů je často zeměpisná poloha Austrálie charakterizována jako nevýhodná. Avšak právě díky tomu se v Austrálii vyvinuly zvláštní rostlinné a živočišné druhy.

Délka pobřeží Austrálie spolu se všemi ostrovy činí 36 735 km. Hlavní řekou je Murray-Darling, a hlavním městem Canberra.

Historické vlivy

První angličtí emigranti připluli na lodích do Austrálie v roce 1788. Usadili se v Sydney a začali osidlovat i přílehlé okolí.

Angličané si sebou přivezli jednoduché recepty na levná jídla, jako jsou bramborové knedlíky a anglický puding. Recepty se předávaly z pokolení na pokolení, takže i dnes se připravují jídla jako pečené jehněčí a masové záviny s ledvinkami. Tato jídla se přidala k ostatním, která se dnes považují za typicky australská, a to jsou Pavlova, Soldier's Cake a Anzac Biscuits, Lamington a Pumpkin Scones.

Ale přestože si angličtí i ostatní (italští, němečtí, řečtí, asijští, východoevropští a jihoafričtí) přistěhovalci přivezli sebou národní recepty, kultura stravování již existovala. Stoletími před jejich příchodem uměli australští domorodci používat plody rostoucí samy od sebe a pekli i nekvašený chléb.

Typickými aboriginskými potravinami jsou listy citrónové myrty, pepř, špenát, bush tomatoes (drobné ovoce podobné rajčatům, říkají mu i pouštní rozinky) a macadamové oříšky.

Mezinárodní kuchyně se výrazně vyvinula po II. světové válce. Přistěhování obyvatel Středomoří, zejména Italů, Řeků a Libanonců způsobilo obrovské změny v australské kuchyni. V posledních třiceti letech se tento proces opakuje s přistěhovalectvím z Východní Asie. Jídla jako cous-cousa, polenta, italské rybí koláčky a čínské nudle se staly součástí každodenní kuchyně typické australské rodiny.

Nejnovějším trendem je bush food, tj. pokrmy domorodců. Obecně se jí lehká jídla a spojením kalifornské kuchyně s asijskými potravinami vznikl i nový styl pojmenovaný Pacific Rim.

"Barbie", jak Australané říkají grilování, zaujímá významné místo ve společenském životě. Připravuje se na zahradě, na terase, na střeše nebo na pláži.

Charakteristiky kuchyně

Typickými aboriginskými potravinami jsou listy citrónové myrty, pepř, špenát, bush tomatoes a macadamia oříšky. Velká různorodost a bohatství potravin a jídel jsou v Austrálii odrazem rozdílů v zeměpisném smyslu. Na jihu, husté borovicové lesy a bujné zelené pastviny pokrývají půdi, na níž se chová skot a jehňata, zatímco studené a čisté vody zásobují obyvatele humry a rybami. Na červené půdě Coonawarre bují vinice a na jihovýchodě obiloviny. Řeka Murray přetváří pouštní písek na úrodnou půdu s ovocnými sady, v nichž se ve velkém pěstují citróny, hrozny, melouny, peckovité ovoce a rajčata.

V poněkud chladnějším podneví (Adelaide Hills, McLaren Vale a Barossa Valley) rastou hrozny, z nichž se vyrábí špičková vína. Na úpatích pahorků se daří jabloním, třešním, bobulovitému ovoci a mandloním, a západní pobřeží je bohatým zdrojem darů moře.

S růstem cestovního ruchu se rozvíjí i nabídka australských restaurací. Jeden z typických jídelníčku sestává z paštiky z husích jater a pepře, klokaního plátku na grilu, červeného vína, pečených brambůrků a čerstvého salátu se zálivkou z olivového oleje a octa z červeného vína, zatímco se jako desert doporučuje Lemon Myrtle, koláč se šlehačkou.

Populární je i fusion cuisine, tj. směs různých světových kuchyní, takže se například asijská koření jako chilli, koriandr, kari i kardamom smíchají s klasickými evropskými jídly.

"Barbie", jak Australané říkají grilování, zabírá významné místo ve společenském životě. Na dvorku, v zahradě, na terase, na střeše, v parku nebo na pláži se připravují nejrůznější jídla, dokonce i exotické recepty jako je rýže s čínskými houbami pečená v banánových listech, nebo sladké brambory na cukrové třtině.

Charakteristická jídla

Damper - tradiciční australských chléb, který se dělá bez droždí a peče se na táborovém ohni nebo v litinové troubě.

Balmain Bugs - ploší ráčci s bílým masem a jemnou chutí podobnou humrovi, obvykle se připravují na grilu.

Billy Tea - čaj, který se připravuje v plechovce (billy), na otevřeném ohni.

Chiko Roll - letní závitek po anglicku.

Meat Pies - male masové závitky, obvykle se podávají přelité omáčkou z rajčat.

Lamingtons - kostičky piškotu polité čokoládou a obalené v kokosové moučce, podávají se ozdobené šlehačkou a s čajem. Vypráví se, že tyto zákusky vznikly koncem 19. století, vymyšlené z potřeby využít ztvrdlý piškot. Byly pojmenovány po Lady Lamington, manželce tehdejšího guvernéra Queenslandu.

Pavlova - moučník z pusinek ozdobených sladkou šlehačkou a čerstvým ovocem. Recept údajně vznikl na počest příjezdu slavné baletky Anny Pavlovové.

Vegemite - černá, hustá pomazánka z droždí a zeleniny, nejčastěji se jí namazaná na toast. Říká se, že Australané, kteří žijí mimo svou vlast nejsou šťastní bez zásoby Vegemite!

Anzac Biscuits - křupavé zákusky z ovsa, kokosové moučky, cukru, mouky, másla, jedlé sody, vody a cukrového sirupu. V době I. světové války se balily do plechovek a posílaly i vojákům.

Soldier's Cake - vařený moučník z ovoce.

Fast Facts

  • Celý název: Commonwealth of Australia
  • Rozloha: 7 682 300 km2
  • Obyvatelstvo: 24 255 300 (90 % evropského původu, 8 % asijského původu, 2 % ostatní)
  • Hlavní město: Canberra
  • Náboženství: 75 % křesťanů, 1 % muslimů, 1 % buddhistů, 0,5 % Židů. Oficiální náboženství neexistuje.

Tipy na cestování

  • k návštěvě Austrálie budete potřebovat vízum
  • chraňte se krémy s vysokým ochranným faktorem, v každé roční době noste sluneční brýle a klobouk
  • v naléhavých případech volejte 000 (jednotné číslo rychlé pomoci, hasičů a policie)