Afrika a Blízký východ
Africká kuchyně se spoléhá na lokální potraviny: ovoce, obiloviny, zeleninu, mléčné a masné výrobky, zvěřinu, ryby a plody moře z oceánů, které obklopují africký kontinent. Nejprodávanějším výrobkem Podravky v oblasti Afriky a Blízkého východu je Podravka přísada do jídel.
Podravka je na trhu Afriky a Blízkého východu již několik let, ale poptávka po výrobcích je přímo závislá na různých mezinárodních i místních konfliktech.
PODRAVKA POBOČKA SEVERNÍ AFRIKA A BLÍZKÝ VÝCHOD
Podravka Gulf FZE
P.O. Box 17427
Jebel Ali Free Zone
Dubai, UAE
tel: +971 4 881 8449
fax: +971 4 881 8549
e-mail: podravka@podravka.ae
Kontaktní osoby:
Saju Jacob Joseph – Ředitel
Maja Marković - Market Support Services Manager
Geografická poloha
Afrika je druhým největším kontinentem na světě, a to jak podle počtu obyvatel (kolem 900 000 000 podle sčítání obyvatel z roku 2005), tak i podle rozlohy (30 221 532 km2). Skládá se ze 46 zemí včetně Madagaskaru a 53 skupin ostrovů. Afrika je obklopená Středozemním mořem, Suezským průplavem a Černým mořem na severu, Indickým oceánem na jihovýchodě a Atlantským oceánem na západě.
Historické vlivy
Mnozí paleontologové pokládají Afriku za nejstarší obydlenou oblast světa, což dokazuje množství vykopávek a nálezy fosílií. První zmínky o existenci Afriky pochází od antických Egypťanů z období okolo roku 3 300 před naším letopočtem. Pro Afriku byl důležitý rok 1418, kdy admirál Zheng He dosáhl pobřeží Afriky a rok 1482, kdy Portugalci vytvořili obchodní cestu s pobřežím Ghany. Objevení Ameriky v roce 1492 ovlivnilo rozmach obchodu s otroky v Africe až do poloviny 19. století.
Nejizolovanější z afrických kuchyní je etiopská kuchyně, která se řadí mezí nejpůvodnější. Proto, pokud chcete objevit pravou africkou kuchyni, je Etiopie to pravé místo, kam byste se měli vydat.
Od konce 19. století až po konec 2. světové války musí Afrika čelit další hrozbě – kolonizaci. Celá Afrika byla rozdělena na kolonie tehdejší Evropy, výjimkou jsou jen dvě země – Libérie a Etiopie. V roce 1956 se Tunis stal první zemí, která získala nezávislost. Dnešní moderní Afrika zahrnuje 53 nezávislých a suverénních států, které od dob kolonizace trpěly nestabilitou, korupcí, vážným porušováním lidských práv, politicky motivovanými etnickými spory a ozbrojenými konflikty. Chudoba, nedostatek jídla a vody, nemoci, ze kterým AIDS dosáhl pandemických rozměrů, to je součást každodenního života v Africe.
Charakteristika kuchyně
Tak jako i v případě dalších zemí, jihoafrická kuchyně je směsí mnohých etnických vlivů . Britové, Nizozemci, Indové, Portugalci, Němci a další, dohromady s početnými původními kmeny, ovlivňují africkou gastronomii. Bohatá tradice, rozdělení geografických oblastí, arabské, evropské a asijské vlivy se projevily na různorodosti africké kuchyně, jejích hlavních ingrediencích, přípravě a kulinářských technikách.
Africká kuchyně se spoléhá na lokální ingredience – ovoce, obiloviny, zeleninu, mléčné a masné výrobky, zvěřinu a ryby z oceánů, které obklopují africký kontinent.
Nejznámější koření jsou: kardamom, kmín, pepř, koriandr, garam masala a semínka černé hořčice. Pokrmy jsou ochuceny uzenou rybou nebo krevetami. Hlavní složkou africké kuchyně jsou yam (jedlý kořen), maniok, banány, rýže. Mango, avokádo a papája se nejčastěji používají v tropických částech Afriky.
Zelenina se vaří v páře, pálivé koření a kořenová zelenina se mixují, omáčky se vychutnávají s masem nebo i bez něj a široké je i použití arašídů. V africké kuchyni se používají dokonce i s vejci.
Kukuřice, čočka, fazole a jáhly neodmyslitelně patří k africké gastronomii. Charakteristickými africkými pokrmy jsou bohaté směsi z jednoho hrnce dohromady s masem nebo rybou a omáčkou. Typickým africkým jídlem je Fufu, pokrm ze sladkých brambor a yamu. Dalším, velmi rozšířeným pokrmem je couscous.
Africkou kuchyni můžeme rozdělit na východní, západní, severní, jižní a centrální.
Na jihoafrickém stole najdeme:
- Biltong - solené sušené maso, jihoafrická specialita (vznikla z potřeby konzervovat úlovky).
- Bobotie - kořeněná masová šiška politá směsí vajec a sušeného ovoce.
- Boerewors - ostrá klobása.
- Chutney - sladká ovocná omáčka, která nejčasteji doplňuje masové pokrmy.
- Isidudu - dýňová kaše.
- Hoenderpastei - tradiční africký závin s kuřecím masom.
- Potjiekos - guláš z masa, zeleniny a koření, připravovaný na otevřeném ohni.
- Mashonzha (masonja) - smažení červi mopane, obvykle ochucení chili.
- Marogo - divoký špenát s bramborami nebo bez nich.
- Malva puding - sladký meruňkový puding s pěnovou strukturou.
- Rusk - tvrdý, suchý koláček, který se namáčí do čaje nebo do kávy.
- Amarula - likér z meruněk, podobný likéru Baileys.
- Sušené ovoce.
- Čaj Rooibos - zvláště ten z pohoří Cederberg.
- Umqombothi - africké kukuřičné pivo
Výborné jihoafrické víno získává stále významnější pozici na mapě světa. Nejúrodnější vinařské oblasti jsou v údolí Stellenbosch, Franschhoek, Paarl a Barrydale. Zejména vynikají odrůdy Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Shiraz, Semillon, Chenin Blanc, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon a další.
Dobrodružné povahy využijí pobytu v Jihoafrické republice i k ochutnávce některých „exotických jídel“: krokodýlího masa, masa impaly, housenek, červů mopane, termitů a mnoho dalších lahůdek. Gurmáni si vychutnají i docela obyčejné krevety, ústřice a rybí speciality, např. z ryb druhu Genypterus capensis nebo kingklipa.
Zajímavosti
- Jihoafrická republika nabízí úžasné přírodní krásy, sledování divoce žijících zvířat, kulturní různorodost, kosmopolitní města a zážitky z „Rainbow Nation“
- Díky dobrému klimatu můžete Jihoafrickou republiku navštívit během celého roku.
- Nejlepší doba na sledování divokých zvířat je od června do září (během zimního období)
Nezapomeňte navštívit
- Cape Town (Kapské město) a Mys dobré naděje
- Johannesburg
- Národní park Kruger
- hory Drakensberg
- Kgalagadi Transfrontier Park
- Durban (v provincii KwaZulu-Natal)
Jihoafrické festivaly
- Arts Alive Festival v Johannesburgu v září a říjnu
- Pretoria Show v srpnu
- Festival umění v září
- Novoroční karneval v Kapském měste...