Pašticáda s noky

S reprezentativní dalmátskou specialitou se můžeme setkat na různé způsoby. Podle tohoto receptu ji připravíte pro zvlášť vybranou společnost a příležitost.

  • 140 min
  • 8;10 osob
Pašticáda s noky

Ingredience

  • 2 kg mladé hovězí kýty
  • 20 g sušené slaniny
  • sůl
  • 2 lžíce hořčice
  • 200 ml oleje
  • 200 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g mrkve
  • 150 g petržele
  • 50 g celeru
  • 2 lžice Podravka přísady do jídel
  • 300 ml červeného vína
  • 40 g rajského protlaku
  • 6 sušených švestek
  • 6 sušených fíků
  • 1 jablko
  • bobkový list
  • lístky rozmarýnu
  • mateřídouška
  • pepř

Na noky

  • 500 g brambor
  • 150 - 200 g mouky
  • 1 vejce
  • 60 g másla

Příprava

  1. Maso omyjte, osušte a prošpikujte proužky slaniny. Dobře ho osolte, potřete hořčicí a olejem, a takto připravené nechte odpočinout nejméně 2 hodiny nebo přes noc.
  2. Na rozpáleném oleji maso prudce opečte po všech stranách. Vyjměte maso a na stejném oleji krátce orestujte nakrájenou cibuli, česnek a zeleninu. Vraťte maso do pánve, přidejte Podravka přísadu a duste pod pokličkou, za občasného podlévání menším množstvím směsi vína a vody asi 2 hodiny. Když je maso napůl měkké, přidejte rozmíchaný rajský protlak a pak i omyté švestky, fíky a na čtvrtky nakrájené jablko.
  3. Před koncem dušení přidejte bobkový list, rozmarýn, mateřídoušku, opepřete a dle chuti osolte. Vyjměte maso, nakrájejte jej na plátky a dejte na zahřátý talíř. Zeleninu s omáčkou prolisujte, provařte a nalijte na maso. Podle přání můžete do prolisované omáčky přidat rozinky, namočené v trošce bílého vína.

Servírování: Jako přílohu k pašticádě se nejčastěji podávají vařené noky. Na přípravu noků uvařte brambory, oloupejte a ještě horké prolisujte. Přidejte mouku, máslo, vejce a posolte. Vypracujte těsto a rozdělte ho na dva až tři díly. Z každého dílu vytvořte váleček a nakrájejte jej na stejně velké kousky. Noky vařte ve vroucí osolené vodě asi 10 minut a sceďte.

Výživové údaje

Energetická hodnota 774 kcal / 3.235 kJ
Na 100 g produktu Zdroj: Podravka d. d.