Palačinky naslano s Ajvarem

Palačinky nemusíte dělat vždy jen na sladko. Vyzkoušejte tuto slanou verzi se zeleninou a dipem z Ajvaru. Výborná večeře, kterou připravíte raz dva.

  • 45 min
  • 4 osoby
Palačinky naslano s Ajvarem

Ingredience

  • Na palačinky:
  • 2 vejce
  • 3 polévkové lžíce Ajvaru pikantního Podravka
  • 200 ml mléka
  • 50 ml minerální vody
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 8 polévkových lžic mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • Na náplň:
  • 1 střední cuketu
  • 1 větší papriku
  • 1 střední cibuli
  • 10 ks žampionů
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvého tymiánu
  • sůl, pepř
  • Na servírování:
  • 4 lžíce Ajvaru pikantního Podravka
  • 100 g zakysané smetany

Příprava

  1. Vejce rozšleháme v hlubší misce, přidáme Ajvar a promícháme. Přilejeme mléko, minerální vodu, olej a opět promícháme (nemixujeme). Za stálého míchání přisypáváme mouku se sodou, na závěr osolíme. Směs necháme odstát alespoň 10 min.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Zeleninu omyjeme a očistíme. Cuketu nakrájíme na tenké plátky, papriku na menší proužky, cibuli nasekáme na jemno a houby na tenčí plátky.
  3. V hlubší pánvi necháme rozehřát olivový olej a osmažíme dozlatova cibuli. Přidáme papriku, po pár minutách cuketu i houby. Chvíli společně opékáme, poté přidáme nasekaný česnek a tymián. Až bude zelenina hotová (cca 10 min), osolíme a opepříme.
  4. Na nepřilnavé pánvi s kapkou oleje smažíme tenké palačinky dozlatova. Opečenou palačinku potřeme Ajvarem, přidáme připravenou zeleninovou směs a kdo má rád, může přidat lžičku zakysané smetany. Takto připravenou palačinku poskládáme do trojúhelníku.

Servírování: Palačinky se podávají teplé, vynikající jsou však i zastudena.