Neworleanské červené fazole s vepřovým kolenem a rýží

Řekněte New Orleans a většině lidí se vybaví jedna ze dvou věcí. Geniální jazz a ještě geniálnější fazole s klobásou a vepřovým kolenem. Příprava téhle jižanské lahůdky sice trvá nějakou tu hodinku, ale když ji budete vařit s přáteli, čas vám uběhne jako voda v řece Mississippi.

  • 165 min
Neworleanské červené fazole s vepřovým kolenem a rýží

Ingredience

  • 450 g červených fazolí Lagris
  • 1 polévkovou lžíci oleje
  • 2 – 3 nožičky klobásy
  • 1 velkou cibuli
  • 1 čerstvou zelenou papriku
  • 4 kousky řapíkatého celeru
  • 4 stroužky česneku
  • mořskou sůl
  • ½ čajové lžičky mletého pepře
  • ½ čajové lžičky drcených chilli papriček.
  • 4 snítky tymiánu
  • 1 polévkovou lžíci sladké papriky
  • 1 polévkovou lžíci lžíci sušeného oregana
  • 3 bobkové listy
  • 1 vepřové koleno uzené nebo pečené
  • 500 g rýže loupané Lagris
  • tabasco

Příprava

  1. Fazole zalijeme 1,5 litrem vody, zakryjeme a necháme namáčet při pokojové teplotě alespoň 10 hodin. Poté je scedíme a propláchneme.
  2. Na střední teplotě rozehřejeme v kastrolu olej a osmahneme na něm na kolečka nakrájené klobásy.
  3. Po zhruba 5 minutách přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, papriku, celer a prolisovaný česnek. Podle chuti osolíme a opepříme. Za občasného promíchání necháme zeleninu změknout.
  4. Přisypeme chilli, tymián, oregano, papriku, pepř a bobkový list. Rychle promícháme, aby se všechny ingredience v kastrolu spojily (stačí asi půl minuty).
  5. Stáhneme teplotu, přidáme fazole a cca 1,5 až 2 litry vody. Ideální stav je, aby hladina byla asi 5 cm nad obsahem kastrolu.
  6. Z vepřového kolena obereme a maso vmícháme do obsahu kastrolu. Zvýšíme teplotu a až se voda začne vařit, zase ji stáhneme. Pak necháme obsah kastrolu pomalu dusit pod pokličkou. Průběžně kontrolujeme, jak moc jsou fazole měkké. Přibližně za dvě hodiny by měly být uvařené.
  7. Sundáme pokličku a pokračujeme. Cílem je, aby se přebytečná tekutina vyvařila a obsah kastrolu získal krémovou konzistenci.
  8. Zatím si podle návodu na obalu uvaříme rýži. Pokud by se nám omáčka zdála moc hustá, naředíme ji trochou vody a necháme povařit. Když je hotovo, vyjmeme bobkové listy.
  9. Na závěr jídlo dochutíme trochou tabasca.
  10. Servírování je jednoduché: na talíř dáme rýži a přelijeme fazolemi s masem.

Rada: Nechte si aspoň jednu porci na druhý den. Jednotlivé chuti přes noc v lednici naberou na síle, a když pak fazole znovu ohřejete, předvedou vám skutečně působivý gastronomický zážitek.