Indický dhal z červené čočky

Indická kuchyně u nás získává na oblibě díky své pikantní chuti a nádechu exotiky. Dhal se navíc jednoduše připravuje, jeho chuť je díky koření téměř návyková.

  • 35 min
Indický dhal z červené čočky

Ingredience

  • 40 ml oleje
  • 150 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • koření garam masala podle chuti
  • špetka kurkumy
  • špetka semínek koriandru
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 250 g červené čočky celé Lagris
  • 250 g Podravka krájených rajčat
  • sůl
  • šťáva z poloviny citronu
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • lístky čerstvého koriandru
  • chilli paprička dle chuti

Příprava

  1. Na rozehřátém oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Jakmile je cibule téměř hotová, přidáme prolisovaný česnek, garam masalu, kurkumu a semínka koriandru.
  2. Krátce orestujeme, promícháme a zalijeme vývarem. Přidáme propláchnutou červenou čočku a krájená rajčata. Pozvolna dusíme za občasného míchání alespoň 25 až 30 minut.
  3. V polovině dušení pokrm osolíme a dochutíme šťávou z citronu. Podle potřeby doléváme vodu.
  4. Indický dhal na talíři ozdobíme zakysanou smetanou, nasekaným koriandrem, popřípadě chilli papričkou.