Čína

Svou první pobočku založila Podravka v Pekingu v roce 2015, což otevřelo dveře chorvatským produktům na čínský trh. Čínská kuchyně má hodně společného s kulinářským dědictvím zbývající části východní Asie, zejména Japonska, Singapuru a Vietnamu.

Čína

Chorvatsko PODRAVKA a.s. Pekingská zastupitelská kancelář:
Beijing Guangming Office building, room # 1103
No. 42 Liangmaqiao Road, Chaoyang District
Peking,  Čína
Kontakt
Goran Kapičić, ředitel kanceláře
tel: +86 10 84418436
e-mail: goran.kapicic@podravka.com.cn

V roce 2015 Podravka založila v Pekingu svou první pobočku, což otevřelo dveře našim produktům na čínský trh.

Známé pořekadlo říká, že "nebesa milují ty, kteří dobře jí". Čínská kuchyně je často srovnávána s francouzskou, a to hlavně díky filozofii: malé, ale dobré. Čínská kuchyně má hodně společného s kulinářským dědictvím zbývající části východní Asie, zejména Japonska, Singapuru a Vietnamu.

V čínské kultuře není jídlo pouze prostředkem k utišení hladu, ale také prostředkem k udržení dobrého zdraví a také jako symbolismus, který je patrný zvláště během festivalů nebo např. při oslavě Nového roku. Sevíruje se celá ryba a černé řasy, které reprezentují zdraví, červené chilli papričky přinášejí štěstí, kuře zajistí šťastné manželství, vejce podpoří plodnost atd.

Geografické a kulturní rozdíly rozdělily čínskou kuchyni na 8 hlavních kuchyní (podle toho, kam patří) a 4 chutě (slanou, sladkou, kyselou a ostrou). Čínská kuchyně je také rozdělena na základě regionálních rozdílů (severozápadní, mandarínská, Jiang-huai, severovýchodní, kantonská, chiuchowHakkaHunan, šanghajská, sečuánská kuchyně, Fidži, Yunnan  a Hainan, kuchyně Hong Kongu, Macaa, Taiwanu a nanyang).

Nejznámější je sečuánská (hodně kořeněné pokrmy, velké množství rýže, bambus, fermentovaná sója, citrusy, hřiby, chilli, česnek a zázvor upravované smažením, dušením a nakládáním) a kantonská kuchyně (sofistikovaná, lehká a osvěžující kuchyně s velkým množstvím ryb, ovoce a zeleniny upravované pečením, smažením, vařením, vařením v páře). V chladných severních oblastech, které zasahují až do Mongolska, je běžnější používat jehněčí a skopové maso než ryby a pro místní obyvatele jsou  pšenice, oves a těstoviny dosažitelnější než rýže. Region Hunan, s extrémně studenými zimami, je známý svými velmi ostrými, ale lahodními pokrmy.

Jak zabránit urážce hostitele

Pár tipů správného chování u čínského stolu:

  • nezapichujte hůlky do misky s rýží - toto je povolenou pouze na pohřbech
  • konvici s čajem otočte tak, aby na nikoho neukazovala
  • klepáním hůlek o talíř nebo misku urážíte svého hostitele

Fast Facts

  • Hlavní město: Peking
  • Rozloha: 9 600 000 km²,třetí největší země na světě
  • Měna: Renminbi (RMB) juan
  • Známé symboly: panda, gingko
  • Podnebí: extrémně rozdílné, od tropického na jihu po subarktické na severu
  • Náboženství: buddhismus, taoismus, islám, křesťanství
  • Jazyky: čínština nebo mandarínština a dialety Yue, Wu, Minbei, Minnan, Xiang, Gan a Hakka